fredag, januari 13, 2012

Utvärdering: Hurghada, Egypten

På planet hem från Egypten kom jag på att jag ville göra en bra/dåligt-lista över Hurghada, så här kommer den. Jag hoppas att den kanske kan hjälpa den som är sugen på att åka dit. Dock måste jag varna för att denna lista är helt subjektiv och att andra människor kan ha helt andra uppfattningar.

Bra saker med Hurghada

+ Det är hyfsat varmt även när Sverige och Norden har noll-gradigt. Vi åkte 29/12 - 12/1 och hade omkring 20 grader varje dag. Dock blåste det ordentligt. Det är ju ökenland vilket gör att det är kallt på nätterna och morgnarna, bara några plusgrader.

+ Den behagliga "svensk senvår eller försommar"-temperaturen gör att det passar väldigt bra att åka på utflykter i öknen eller till Luxor.

+ Horseriding i Hurghada drivs av brittiska kvinnor (och deras egyptiska män). De har en västerländsk syn på hästhållning. Inga skinn-och-benrangel som man rider på, utan hälsosamma hästar som sköts bra. Ökenritten på deras underbara hästar och med en kunnig guide var helt fantastisk! Antonio in my heart :)

+ All historia som landet har att bjuda på! Utflykten till Luxor med Karnaktemplet, Hapschetsus dödstempel och Konungarnas dal är ett minne för livet. Så otroligt häftigt! Vi kom tyvärr inte iväg till Kairo eftersom resebolaget ändrat programmet på grund av demonstrationerna och oron kring dessa. 

+ Röda Havet. Snorklingen och livet under ytan. Jag tyckte att folk på olika reseforum tjatade om detta men nu stämmer jag in i tjatet. Ett tips är att åka ut på en båttur med egyptiska guider som kan visa de bästa korallreven. Vi trodde att vattnet skulle vara kallt eftersom det var så blåsigt men det var som att stiga ner i en pool, eller snarare ett akvarium, eftersom man hade fiskar runt sig så fort man hoppat i! Vi trodde även att det skulle vara dött utanför hotellets strand men vi såg en massa fiskar och T såg till och med en bläckfisk när han simmade ut en bit! Ett underbart hav att snorkla i som nybörjare!

+ Det är billig mat.

+ De har den lokala ölen Stella som är billig och god. 12 kronor för 0,5 l.

+ Flygplatsens andra säkerhetskontroll (ja, de har två) då de delade upp kön i män och kvinnor.Det gick fortast för mig att komma igenom säkerhetskontrollen då kvinnorna i kön hade förberett sig på säkerhetskontrollen, vilket männen tydligen inte hade gjort (enligt T hade de "glömt" ta av klockan, bältet etc.).



Dåliga saker med Hurghada

- Alla försäljare som drar i en och vill ha in en i sin lilla "shop". De använder sig av klassiska frågor som "Where are you from?", "Why are all the Swedes so negative?" och "Can you help me with this question?", bara för att få igång en konversation så att de sedan kan locka med dig in i shoppen. På utflyktsmålen är försäljarna hemska! T sa "Stop harassing my wife!" till en försäljare i Luxor som var på mig som en j-la fluga.

- Att man måste pruta på allt och att prutningen är ett spel som man måste lära sig att bemästra för att inte bli lurad. Om jag inte hade haft T med mig hade jag varit pank nu.

- Ingen strandpromenad. Alla hotell och hotellkomplex har privata stränder, så det finns ingen sammanhängande offentlig strandremsa. Vi höll oss till hotellets lilla strand eftersom det var gratis handduk, solstol och vindskydd där, men vi var tvungna att gå upp tidigt på morgonen för att få en bra (vindskyddad) plats.

- Alla ryssar. De väsnas, springer och skriker i hotellkorridorerna, de dricker, de inkräktar på min privata sfär, de är otrevliga. Och de är överallt. Vissa butiker har till och med sina skyltar på ryska.

- Maten är ungefär densamma överallt. Pasta, pizza och hamburgare. Anpassat efter turisterna. Vi såg samma menyskylt på flera restauranger.

- Utbudet av varor att shoppa är ungefär detsamma överallt. Sjalar, kläder (mest T-shirts), vattenpipor, kryddor, alabaster, papyrus och parfym.

- Det är skyhöga trottoarer (där det finns trottoarer) så man får akta sig så att man inte stukar fötterna.

- Det är smutsigt. Hurghada ligger ju i öknen så det kommer in sand i staden när det blåser, men det slängs sopor lite här och där och det luktar inte alltid blomma överallt. Vi bodde i den äldsta delen av Hurghada, El-Dahar, eftersom vi ville vara lite närmare det "riktiga Egypten". De nya delarna är renare. Dock mycket mer turistiga! Det beror ju lite på vad man uppskattar mest...

- Hurghada har växt väldigt snabbt senaste åren vilket medfört att det står halvfärdiga byggen överallt och det är inte många byggen där det verkligen byggs. Tydligen är pengar, mutor, det som gör att ett bygge blir av och blir klart. Många hotell har byggts i en rasande fart vilket har lett till att det slarvats, så de hotell som var fräscha för några år sen är nu väldigt slitna.

- De kör bil/buss med tutan. Och de kör fort.

- Flygplatsen. Om man tycker om att stå i kö får man sitt lystmäte här! Kö för att få turistvisum inklistrat i passet, kö för att få stämpel i passet och kö för att visa upp visumet med stämpeln.Och en massa ryssar.

- Som kvinna får man finna sig i att bli tilltalad efter att mannen i sällskapet har blivit tilltalad. Männen går först. Man får även räkna med att männen (försäljarna) pratar om kvinnan med mannen, som om hon inte stod bredvid. Vi hörde flera "You lucky guy!" men aldrig "You lucky girl!".Dessutom är det nästan enbart män som man ser arbeta, på hotellen, i restauranger, i shoppar. Vi såg någon enstaka kvinna som jobbade på apotek eller i restaurangkök.

- Pengarna är inte så fräscha. De är slitna och "oljiga".

- Det är väldigt turistigt. Vi bodde ju ändå i den gamla delen av staden men det var fortfarande alldeles för anpassat för turisterna. En sak som jag funderade på var om alla dessa alabaster/papyrus/vattenpipa-försäljarna får något sålt? Alla har ju likadana grejer!



Det blev visst fler negativa än positiva saker. För att sammanfatta så kan jag säga att jag är nöjd med resan, men vi kommer nog inte att åka tillbaka till Hurghada. Medan vi var där började vi till och med kika lite smått efter en resa till vår älskade favoritstad i södra Spanien...det kanske säger något?!

0 kommentarer: