torsdag, januari 19, 2012

Läst december 2011 - januari 2012

Jag har liksom inte tänkt på att uppdatera med senaste tidens läsning, så det får bli ett komprimerat bokrecensionsinlägg idag.


Håpas du trifs bra i fengelset

Bild från Cdon
Fakta
Författare: Susanna Alakoski
Antal sidor: 343
Utgiven: 2010

Ett syskonpar, Anni och Sami. Sami dricker, röker på och hamnar på sniskan i samhället. Anni har ett "normalt" liv med man, barn och jobb. Hon vill att allt ska ordna sig för Sami, samtidigt som hon tycker att han kan skylla sig själv.

Bra språk, men "train-of-thought"-avsnitten kan bli lite jobbiga i längden.

Betyg och motivering till betyg: 3. Alldeles för tragisk för att jag ska kunna njuta av den.



Metro 2033 - den sista tillflykten


Bild från Cdon
Fakta
Författare: Dmitrij Gluchovskij
Antal sidor: 478
Utgiven: 2011

Moskva, eller rättare sagt Moskvas tunnelbana, år 2033. Jordens yta är obeboelig på grund av ett kärnvapenkrig. Människorna har skapat sina egna stater i tunnelbanan. En ung man, Artiom, får ett uppdrag som innebär att han måste företa sig sin livs resa. I tunnelbanan är inte andra människor den stora faran. Det finns andra, mycket värre, faror som lurar i mörkret i tunnlarna.

Betyg och motivering till betyg: 9. Så spännande! Betyget dras ned något på grund av att det inte finns en enda stark och framstående kvinna med i historien.


Askungar

Bild från Cdon

Fakta
Författare: Kristina Ohlsson
Antal sidor: 401
Utgiven: 2010

En liten flicka försvinner från ett X2000-tåg på väg till Stockholm. En ung kvinna är rädd för sin sambo samtidigt som han säger att han älskar sin "docka". Fredrika Bergman kämpar för att göra sig hörd som akademiker inom polisväsendet. Hon tar sig an fallet med den försvunna flickan. Fallet utvecklas hastigt när ytterligare ett barn försvinner och en ung kvinna hittas mördad.

Betyg och motivering till betyg: 7. En av de bättre deckarna jag läst. Bra språk, spännande vändningar och intressanta (fast ganska stereotypiska) karaktärer.


Spionen på FRA

Bild från Cdon

Fakta
Författare: Anders Jallai
Antal sidor: 483
Utgiven: 2011

Anton Modin är dykare och före detta flygofficer. Han har även jobbat inom SSI, Sektionen för särskild inhämtning inom militära underrättelse -och -säkerhetstjänsten. När hans jobb verkar ha haft ett finger med i Estonia-katastrofen, där hans fru och två barn omkom, säger han upp sig. 14 år senare får han tips om att en sovjetisk ubåt ska ha blivit sänkt i Stockholms skärgård. Tillsammans med några av sina vänner ger han sig ut för att leta efter denna ubåt, vilket ska få allvarliga konsekvenser för alla som är inblandade.

Betyg och motivering till betyg: 6. En riktigt grabbig bok, men ändå spännande. Jallai har forskat på och använt sig av dokument från SÄPO, UD, Krigsarkivet m.fl. vilket gör att boken känns trovärdig.



Svensk maffia - fortsättningen

Bild från Cdon
Fakta
Författare: Lars Wierup och Matti Larsson
Antal sidor: 408
Utgiven: 2011

Wierup och Larsson fortsätter granska svenska MC-gäng, brottsyndikat och andra kriminella gäng. I den här boken följer de upp det som de berättade om i första delen av Svensk maffia. De undersöker hur polisen och övriga myndigheters hårdare bevakning har påverkat de kriminella gängen och vilka nya gäng som dykt upp.

Betyg och motivering till betyg: 9. Det är en samhällsskildring av högsta nivå. Wierup och Larsson är journalister, men tyvärr märks inte alltid det . En hel del små (stav-)fel stör i läsningen.


(Betygsskala 1-10 där 1 är "borde inte getts ut", 5 är "godkänd" och 10 är "fantastisk")

0 kommentarer: