onsdag, november 10, 2010

Smulklubbens skamlösa systrar

Läste ut denna på tre dagar förra veckan men har inte kommit mig för att skriva om den förrän nu.

Bild från Adlibris
Fakta
Författare: Mian Lodalen
Antal sidor: 207
Utgiven: 2003

Smulklubbens skamlösa systrar handlar om My och hennes liv. Det mesta kretsar kring att få ekonomin att gå runt genom att jobba som frilansjournalist, hennes vänner och sex. Inte kärlek, för My vill hitta någon som inte ställer krav. Hon vill hitta någon som är ok med att ses någon gång ibland och ha sex. My och hennes kompisar har bildat Smulklubben, eftersom de menar att de  "alltid får nöja [sig] med småsmulor i relationer" (Lodalen, 2003:15). Den som haft mest otur med kärlekslivet blir innehavare av "Sleven, (ett slags ordförandeklubba)" (Lodalen, 2003:16). Behövs det nämnas att My får inneha sleven otaliga gånger under historiens gång?

Vilken underbar bok! Den är skriven i dagboksform, My skriver direkt till läsaren, vilket gör att man direkt kastas in i Mys trassliga men roliga liv. Hennes betraktelser och kommentarer är verkligen talande, det är så att man vill memorera hela boken. Som exempel kan vi ta Mys reflektion över julhandeln;
"Över staden tändas tusen juleljus och folk springer redan ner varandra i jakten på julklappar som de hatar att behöva köpa och de som inga pengar har hatar att handla på kredit och affärsbiträdena hatar att behöva sälja dem och de extra-anställda julklappsinslagarna hatar att behöva paketera dyngan och de enda som är på riktigt gott humör är kapitalisterna" (Lodalen, 2003:12)"
Betyg och motivering till betyg: 8. Den är för kort ;)
(Betygsskala 1-10 där 1 är "borde inte ha getts ut", 5 är "godkänd" och 10 är "fantastisk")

1 kommentarer:

Emy sa...Best Blogger Tips

Vad kul att du gillade den!