fredag, november 19, 2010

Bitterfittan

Har läst denna fyra gånger men ännu inte bloggat om den! Dessutom kommer jag nog att läsa den ytterligare några gånger...


Bild från Bokia 

Fakta
Författare: Maria Sveland
Antal sidor: 223
Utgiven: 2007

Sara är januaritrött och åker på en veckas semester till "Tönt-Teneriffa" (Sveland, 2007:11). Själv. Hon lämnar make och sin tvååriga son kvar hemma i Sverige. Och reaktionerna tål inte väntas på sig. Inte kan hon, en mamma, åka iväg från sin tvååring?

Detta är grunden för denna underbara berättelse om en kvinna som försöker ifrågasätta samhällets könsmönster där männens makt genomsyrar allt. Och där kvinnor och män fortfarande inte är jämställda, trots att Sverige är världens mest jämställda land. Det är självklart att man blir en bitterfitta! Sveland lyfter fram små vardagliga saker som visar på männens auktoritet i samhället och orättvisorna som kvinnorna måste stå ut med. Just det vardagliga och de träffande beskrivningarna av hur män generellt beter sig gör att detta är en bok som borde läsas av alla män och kvinnor, och särskilt av blivande föräldrar!

Betyg och motivering till betyg: 10. Jag bara älskar den här boken! Feministisk fakta blandat med hög igenkänningsfaktor. Det kan inte bli bättre.
(Betygsskala 1-10 där 1 är "borde inte ha getts ut", 5 är "godkänd" och 10 är "fantastisk")

0 kommentarer: