lördag, januari 08, 2011

Alfahannen

T fick denna i julklapp av sin bror, men jag la beslag på den direkt.

Fakta
Författare: Katarina Wennstam
Antal sidor: 365
Utgiven: 2010

Jack Rappe är en av Sveriges mest kända skådespelare och han har även gjort karriär i USA. När Emma Wahl får chansen att spela mot honom i en film svävar hon som på moln. Under inspelningens gång blir de mer än bara kollegor, fastän Rappe är minst lika gammal som Emmas pappa och fastän han ibland behandlar henne som sin leksak. Rappe "leker" med henne, ända tills den ödesdigra dagen då allting går fel...

Wennstam har gjort det igen. Efter Smuts och Dödergök kommer en tredje bok som handlar om hur män förtrycker kvinnor, även i vårt jämställda Sverige. Denna gång handlar det om män i film-och-teaterbranschen, vilken hon menar "bär på ett tungt arv av kvinnoförakt" (Wennstam, 2010:366) . Wennstam bakar på ett snyggt sätt in fakta i en roman, och trots att historien är påhittad så har hon i sin research hittat historier som liknat Emmas och som inspirerat henne till att skriva Alfahannen.

Betyg och motivering till betyg: 8. Återigen så tror jag att man måste vara ganska stark för att orka sig igenom denna bok. Jag var tvungen att lägga den åt sidan för att jag mådde illa av vissa avsnitt.

(Betygsskala 1-10 där 1 är "borde inte getts ut", 5 är "godkänd" och 10 är "fantastisk")

0 kommentarer: