Den här boken är en riktig klassiker som jag velat läsa länge och den passar ju bra att skriva om såhär på valdagen med tanke på framtiden...
Fakta
Författare: Aldous Huxley
Antal sidor: 210
Utgiven: 1932
Världen i en avlägsen (?) framtid. Människor föds inte på naturlig väg utan produceras i flaskor. De blir till människor av olika kategorier: alfa, beta, gamma, delta och epsilon. Alfa- och betamänniskor innehar de högre befattningarna i samhället, medan de lägre kasterna gamma, delta och epsilon är arbetarklasser. Man åldras inte utan man dör när de inre organen lägger av, men utsidan ser fortfarande lika ung ut. Gamla människor är onaturliga och äckliga, Människor blir hjärntvättade av segregerande propaganda. Människorna kontrolleras genom drogen soma. Enligt världskontrollörerna är allt bättre på det här sättet. Men är allt verkligen bättre?
Du sköna nya värld är en riktig klassiker som sagt och jag undrar varför jag inte läst den tidigare. Den innehåller så mycket som man kan fundera på och som man kan diskutera. Hur mycket av detta utopiska samhälle försöker människor skapa just i detta nu? Hur mycket av Huxleys påhittade samhälle är verklighet redan nu? Vad räknas som viktig och riktig kunskap och hur mycket kan människor försöka förändra världen för att "det ska bli så bra som möjligt"? Och sist men inte minst, vem bestämmer vad som är bäst för alla?
Betyg och motivering till betyg: 8. Boken tar upp många intressanta frågor och min framtidstro får sig en törn. Jag är imponerad över att Huxley hade en sådan fantasi! Dock är boken på vissa ställen alltför tung och filosofisk vilket drar ner betyget en smula.
(Betygsskala 1-10 där 1 är "borde inte ha getts ut", 5 är "godkänd" och 10 är "fantastisk")
1 kommentarer:
Den lät intressant, ska föreslå den till vår nästa bokcirkel-bok =)
Skicka en kommentar