måndag, mars 14, 2011

Kejsarbrevet

Ännu en bok som vi har fått av T's familj.

Fakta
Författare: Olov Svedelid
Antal sidor: 418
Utgiven: 1979

Året är 1628. Gabriel Skotting är av adlig börd men familjen har mist sina privilegier på grund av sympatier för kung Gustav II Adolfs värsta fiende, Sigismund. Gabriel får dock en möjlighet att visa var hans sympatier ligger och en chans till att återfå sin titel. Axel Oxenstierna ger honom och soldaten Zackarias i uppdrag att söka rätt på och gripa ett sändebud som har kopplingar till Sigismund och den katolska ligan. Om Gabriel lyckas med uppdraget får han tillbaka sin titel, sin adelsläkts gods och all den förmögenhet det innebär. Gabriel accepterar uppdraget och ger sig av på en resa som tar honom och Zackarias långt, både geografiskt och personligt.

Jag har insett att jag är svag för historiska äventyrsromaner och detta är ett mycket bra exempel på en sådan. Den tar upp många ämnen som fortfarande känns aktuella, såsom orättvisa, girighet, kärlek och inte minst vänskap. Zackarias är en underbar kontrast till Gabriel. Jag småfnittrar åt alla Zackarias' talesätt som allt som oftast innehåller "som flickan sa" och stör mig på Gabriels självupptagna sätt. Dock är det nog så det ska vara att läsa den här boken, att läsarens sympatier ska hamna hos Zackarias och "det vanliga folket".

Betyg och motivering till betyg: 9. Mycket bra språk och bra handling med många vändningar. Man vet inte vad som väntar en på nästa sida. Dock är karaktärerna väldigt svartvita, vilket drar ner betyget.

(Betygsskala 1-10 där 1 är "borde inte getts ut", 5 är "godkänd" och 10 är "fantastisk")

0 kommentarer: