onsdag, september 14, 2011

Montecore - En unik tiger

Den här blev jag rekommenderad att läsa av en god vän, som även var vänlig och lånade ut den. Tack Kakan!

Bild från Bokus

Fakta
Författare: Jonas Hassen Khemiri
Antal sidor: 359
Utgiven: 2006
 
Jonas Hassen Khemiri är nog mest känd som författaren till Ett öga rött. I denna bok får man lära känna Jonas' pappa lite mer. Jonas och pappans vän Kadir brevväxlar med varandra och det är denna brevväxling som hela boken bygger på, Jonas på sin svenska och Kadir på sitt språk som är ett mellanting mellan svenska, franska, engelska och arabiska.. Jonas och Kadir kommer överens om att skriva en biografi över Jonas' pappa och breven som skickas mellan de två speglar en mycket komplicerad tunisisk man som försökt göra allt för att skapa sig ett liv i Sverige.

Jag väljer att inte skriva mer om boken då det är alltför lätt att avslöja allt, men bland det roligaste i boken är att läsa avsnittet "Khemiris (& Kadirs) språkregler". En klockren beskrivning av svenska språket med minnesregler och roliga poänger såsom "svenskan är lånets språk", "naturen är deras ALLT" och "svenskar är Skogsfolket!" (Khemiri, 2006:203, 206-207).

Betyg och motivering till betyg: 6. Bra. Visst är den läsvärd, men jag skulle nog inte läst den om jag inte fått den rekommenderad. 

(Betygsskala 1-10 där 1 är "borde inte getts ut", 5 är "godkänd" och 10 är "fantastisk")

0 kommentarer: