fredag, december 31, 2010

Sista dagen på år 2010

Min 600:e bloggpost och sista dagen på år 2010. Grattis bloggen ;)

För första gången i mitt liv (?) ska jag fira nyårsafton i en annan stad. Jag har, så långt jag kan minnas tillbaka, alltid firat nyårsafton i Linköping. Flera nyårsaftnar har varit superlyckade, andra mindre lyckade på grund av för höga förväntningar men jag har ändå alltid sett till att fira med människor som jag tycker om. Så även i år. Jag firar med min älskade fästman/bästa vän, hans mor och far och farmor. Lugnt och skönt och väldigt vuxet ;) Känner jag min blivande svärfar rätt kommer det nog bjudas på både ett och annat drickbart och nyårskalkonen (på fem kilo!) förbereds i detta nu så fest blir det i alla fall! :)

År 2010 kommer att sammanfattas i ett "Årets..."-inlägg som kommer senare.

Gott Nytt År till alla mina läsare!

söndag, december 26, 2010

Julveckan

För en vecka sedan åkte jag ut till mamma och pappa och har bott där hela veckan. Det har varit så skönt att inte känna behovet av att kolla mailen 100 gånger och Facebook 200 gånger om dagen utan bara ta det lugnt, sitta och snacka med mamma och pappa och julstöka lite :) Jag hade med mig kameran men fotograferade inte så mycket. Mamma har de roligaste korten på sin kamera/dator. Här följer i alla fall en kort resumé av julveckan i Ljungsbro.

Söndag 19/12: Mamma, pappa, jag och vänner till familjen åkte upp till Tyttorpsskogen och hittade finfina granar (trots snödjup på minst en halvmeter). Drack glögg och käkade pepparkakor ute i skogen! Så mysigt!

Måndag 20/12: Pappa och jag fixade hemma. Bland annat bakade vi julkusar.

Tisdag 21/12: Pappa och jag skulle fixa ärenden på stan och Tornby. Det var SÅ MYCKET FOLK!!! Det var tur att vi kom iväg tidigt annars hade jag aldrig pallat....

Onsdag 22/12: Följde med mamma på julavslutning i skolan. Mysigt att få lite avslutning på skolåret (även om min termin fortsätter in i januari) och kul att träffa mammas elever :) T kom ut till Ljungsbro på eftermiddagen och det var så skönt att ha honom hos mig igen :) På kvällen kom några av mina släktingar över på middag. Jag var lektant till mina kusinbarn! :)

Torsdag 23/12: T och jag klädde granen och tog fram lite annat julpynt. På eftermiddagen kom syrran hem. T och jag spelade spel och såg på film.

Fredag 24/12: Julafton! Jag fick gå på skattjakt och leta efter morgonjulklappen. Det var lite krångligt så det var tur att T var med och hjälpte till ;) Mormor kom och vi drack glögg och sen åt vi jullunch, innan det var dags för Kalle Anka. Vi spelade spel, såg på TV och öppnade julklappar i två omgångar med paus för julavsnittet av "Svensson, Svensson". TACK för alla fina julklappar!!! 

Lördag 25/12: Vi åt frukost i flera timmar och sen slappade vi hela dagen. Spelade spel och såg på TV. Dagen gick jättefort! ;)

Idag packade vi ihop väskorna och alla julklappar och åkte hem till stan igen, bara för att packa om väskorna. Imorgon åker vi till T's föräldrar. Man kan ju alltid hoppas att tåget går...

TACK MAMMA OCH PAPPA för en mysig vecka ute på landet! :)

torsdag, december 16, 2010

Plugg & Jobb

Plugg och jobb, det är det min vardag handlar om för tillfället. Jag har suttit och pillat med uppsatsen men kommer inte på så mycket mer. Hoppas syrran kommer med lite bra kritik så att jag kan fixa till det sista och sen skicka in den till handledaren. För när uppsatsen är inskickad tänker jag ta jullov! :)

Skickade in två jobbansökningar idag. Rektorn för skolan i Mjölby ringde upp och ville att jag skulle söka tjänsten. Min mentor som jag hade där har tydligen sagt en massa bra saker om mig :) Så jag sökte dit, och sen sökte jag till en tjänst här i stan. De söker en lärare i tyska och engelska, men jag gjorde en fuling och skrev att jag bara sökte för engelskadelen ;) Jag ska även hålla ögonen öppna om det kommer upp nåt mer. Skulle ju vara trevligt att hitta nåt med rätt kombination. Det finns en engelska/sva-tjänst att söka men den är i Göteborg! Sen finns det några i Stockholm också men jag tänker avvakta och se vad som händer nu. Jag vill inte flytta från T bara för ett jobb! Hellre kärlek än pengar, right?

fredag, december 10, 2010

Om att utbilda sig

Varje vecka sätter jag upp mål för mig själv för vad jag ska åstadkomma, till exempel med uppsatsen. Idag var målet att bli klar med omformuleringen av den tidigare forskningen, och det lyckades jag med på ca. 3 timmar så då fick jag ta resten av dagen ledigt. Istället för att "inte göra någonting" som jag är så himla bra på bestämde jag mig för att lyssna på P3 Dokumentär och bli lite allmänbildad. Lyssnar nu på dokumentären om Vipeholmsexperimenten. Superintressant! Tack för tipset E! Alla P3 Dokumentärer finns här.

En aspekt av utbildningen är att jag mer och mer känner att jag har utbildat mig till antingen arbetslöshet eller jobb med dåliga villkor och dålig lön. Det finns jobb för gymnasielärare i engelska och svenska som andraspråk, men tyvärr inte i stan, knappt i landskapet. Jag vill verkligen inte flytta till Jokkmokk för att få ett jobb som passar det jag läst till! Jag har fått en förfrågan om ett 50% vikariat i Mjölby fram till sportlovet, men jag vågar inte ta det. 50%. I Mjölby. 2 timmars pendling om dagen. I några få veckor. Sen måste jag ju ändå hitta något annat! Jag ska försöka ha is i magen, men jag är en sådan person som behöver veta vad jag ska göra kommande månader och det är ju väldigt svårt att veta som läget är nu.

Är trött på allt som har med uppsatsen att göra och blir bara besviken när jag försöker hitta ett jobb. Kan jag få jullov så att jag kan få tillbaka motivationen? Kan jag få ett jobb i julklapp eller födelsedagspresent?

Jag behöver en sådan här tavla tror jag...

tisdag, december 07, 2010

Glasbruket

Har läst några andra böcker av denna författare, men den här är tydligen den första som översattes till svenska.
Bild från CDon

Fakta
Författare: Arnaldur Indriðason
Antal sidor: 263
Utgiven: 2000

En man hittas ihjälslagen i sitt hem och mördaren har lämnat ett kryptiskt meddelande bredvid kroppen. Kriminalpolis Erlendur leder mordutredningen och hittar ledtrådar som leder tillbaka till ett våldtäktsfall på 60-talet. Erlendur kämpar med att utföra sitt jobb och hinna med sina personliga relationer, med bland annat dottern. Förutom mordet blir han inofficiellt ansvarig att utreda vad som hänt med en kvinna som försvunnit spårlöst på sin bröllopsdag...

Det är alltid svårt att recensera deckare eftersom man inte vill avslöja för mycket. Jag tycker generellt att Indriðason skriver väldigt välskrivna deckare, men den här spretar för mycket och jag blir inte lika engagerad som jag har blivit i hans andra böcker. Någonstans går den röda tråden mig förbi. Ett tips är att läsa någon av hans andra böcker istället för denna. Jag har läst "Kvinna i grönt" och "Mannen i sjön" och de var mycket bättre än den här!

Betyg och motivering till betyg: 3. Den engagerade inte och den spretar. Vissa frågor lämnas obesvarade.
(Betygsskala 1-10 där 1 är "borde inte ha getts ut", 5 är "godkänd" och 10 är "fantastisk")

måndag, december 06, 2010

Vinterweekend i huvudstaden

Helgen har varit så underbar! Jag har inte tänkt ett dugg på plugget (men kanske lite på det här med jobb) och bara tagit det lugnt :)

Vi tog bussen från Linköping till Stockholm i fredags. Kom fram runt 16.30 och åkte tuben ut till Hägersten, där T's föräldrar har lägenheten. Slängde in väskorna och åkte och handlade. På kvällen käkade vi sushi från Svenska sushiköket. Såååå gott! T's kompis kom över och vi käkade, drack lite vin och lite glögg, kollade på På Spåret och Skavlan och bara slappade.

På lördagen fick vi pallra oss upp tidigt (för en lördagsmorgon) för att åka ut till Skeppsholmen och gå på Östasiatiska museet och se Terrakottaarmégubbarna från Kina. Det var jättelång kö för att komma in men vi hade,som tur var, köpt biljetter innan så när de väl öppnade kl.10 gick det fort att komma in :) Det var häftigt att se Terrakottasoldaterna. Vilket jobb med att göra individuella håruppsättningar, ansiktsuttryck, kläder med mera! Lokalen bidrog också till en häftig känsla. Utställningen av Terrakottaarmén hålls nämligen i bergrummen under Östasiatiska. Vi tog lång tid på oss i bergrummen och gick sedan upp till det "vanliga" museet och kollade på utställningarna där. Riktigt bra museum måste jag säga! Efter vår lilla tur på museet tog vi oss in till stan och åt lunch med T's kompisar på Vapiano. God mat och trevligt sällskap! Efteråt gick vi på stan men jag blev snabbt trött i ben och fötter så vi drog oss hemåt. La upp benen en stund för att sedan göra oss i ordning och åka in till stan igen. Käkade på BarbeQue, Steakhouse & Bar. Vi delade på en pitcher öl och jag åt supergoda lammkotletter! Kan rekommenderas :) Gick på bio och såg "RED - retired, extremely dangerous". Den var helt OK, Bruce Willis är ju alltid bra :) Vi har ju blivit så gamla så när filmen var slut blev det inget svirande på stan, utan vi åkte hem till lägenheten för att sova sött :)
Kändisspotting lördag: bloggerskan Kenza

I söndags tog vi sovmorgon och käkade frukost framför nyhetsmorgon. Tog tuben ut till Skärholmen för lite julklappsshopping! Hittade julklappar till syrran och till mig själv ;) Vi åkte hem till lägenheten för att städa och äta, och sen var det bara att åka in till Centralstationen för att ta bussen hem till Linköping.
Kändisspotting söndag: ex-politikern Sven-Otto Littorin

Helgen har som sagt varit riktigt bra! En sådan här helg behövs ibland :)