måndag, maj 31, 2010

Svärdet och spiran

Nu har jag äntligen läst ut denna "tegelsten".

Bild från CDon

Fakta
Författare: Ken Follett
Antal sidor: 1064
Utgiven: 1992 (på svenska)

I Svärdet och spiran får man följa flera parallella historier i 1100-talets England. Vi får bland annat följa Tom Byggare och hans familj, munken Philip, grevedottern Aliena och grevesonen William. Dessa historier förenas under berättelsens gång och deras gemensamma fasta punkt är den lilla staden Kingsbridge. Livsvillkoren för folket i England under medeltiden var inte att leka med. Diktatoriska grevar, makthungriga präster, missväxt, våld och våldtäkter hörde till vardagen.

Jag drar vissa paralleller till Katedralen vid havet men Svärdet och spiran är så mycket mer av allt. Jag tyckte att den var lite seg i början innan man lärde känna alla karaktärerna men efter ett par kapitel är man fast. Det är en gripande och detaljerad berättelse som verkligen fångar en. Det var flera kvällar som jag inte kunde släppa den ifrån mig utan jag låg och läste till långt in på småtimmarna för att få veta hur det skulle gå.
Berättarstilen kan liknas som vågor. Några sidor är allt frid och fröjd, ganska lugnt tempo och man får hopp om att allt kommer att gå bra men så händer något och det blir kaos, tumult och svårigheter. Otroligt spännande och en riktig bladvändare!
Det var min syster som tipsade mig om denna bok. Jag hade inga förväntningar på den så att läsa den blev en positiv överraskning. Jag och syrran brukar inte ha samma smak när det gäller litteratur men angående Svärdet och spiran kan jag hålla med henne om att den är jättebra!

Betyg och motivering till betyg: 10. Den har allt.

(Betygsskala 1-10 där 1 är "borde inte ha getts ut", 5 är "godkänd" och 10 är "fantastisk")

söndag, maj 30, 2010

Helgrapport

Är lite seg i huvudet och lite trött i fötterna men vi hade så roligt igår på bröllopsfesten att det inte gör mig något! Jag valde skoparen nr.3 och nr.4, de svarta pumpsen hade jag på mig fram till dansen, då bytte jag till de vita "sandalerna". Tack alla ni som röstade :)

Bröllopsfesten var jätterolig som sagt! Maten var god, drycken var god, sällskapet var trevligt och lokalen var jättefin. T och jag hade skrivit en gyckellåt till brudparet som vi framförde med hela T's kompisgäng och det blev jättelyckat!
Det var även många fina tal och jag var på gränsen till tårar flera gånger. Hur ska det gå den dagen jag själv sitter där och blir talad till? ;)
Det roligaste med festen var nog att träffa T's hela "grabbgäng", de är så mysiga och jag är glad att jag får vara med på ett hörn :)
Vi svängde våra lurviga en liten stund och T är bäst på foxtrot, älskar att dansa med honom :D Framåt småtimmarna promenerade vi hemåt (skönt att ha nära hem) och somnade gott.
Tack alla men framförallt tack H&K för en jättetrevlig kväll!


Så fort jag hittar nån bra bild från festen ska jag försöka få upp den här så att ni får se hela min outfit :)

torsdag, maj 27, 2010

Omröstning!

Som jag skrev i det tidigare inlägget ska jag på bröllopsfest på lördag och jag behöver er hjälp med att bestämma vilka skor jag ska ha :)
Jag kommer troligen ha med ett extra par så var vänlig och rösta på två par skor. Skriv den siffran som hör ihop med de skor du röstar på i en kommentar.

Klänningen jag ska ha på mig ser ut såhär

Nedan följer de skor ni ska rösta om

1. Gladiatorsandaler från Spanien

2. Enkla gladiatorsandaler

3. Svarta lackpumps

4. Mina gamla trotjänare som var med mig en hel balsäsong

Rösta innan lördag 29/5 kl.15!

onsdag, maj 26, 2010

Ofrivillig ledighet

Jaha, här sitter jag och är ledig.
Vår handledare ska skicka vår uppsats med kommentarer per post till oss. Vi lämnade in senaste versionen i fredags och handledaren skulle läsa i måndags och sen skicka den till mig. Det kom inget med posten igår och heller inget idag. Imorgon hoppas jag att den kommer, men då kan vi ändå inte sitta med den för jag har planeringsmöte med sommarjobbet direkt efter lunch (och posten kommer 10.30 hit). Får väl bli att sitta på fredag då. Vill ju bara bli klar med den där förbenade uppsatsen!!!

Lite skönt har det ändå varit med den här ofrivilliga ledigheten. Måndagen bjöd ju på strålande sol så jag satt ute och läste i princip hela dagen. Igår umgicks jag mest med T och sen tränade jag på kvällen.
Idag har jag läst bloggar och kollat på Bella&Tyra-show. Ni kanske tycker jag är fånig men det är ju en show om bloggvärlden och jag tycker att det är lite intressant hur stort detta med bloggar blivit. Dessutom gillar jag Tyras blogg och mycket av det som hon skriver om på bloggen kommer även fram i showen. Jag är ingen fashionista som läser hennes blogg för att få nya modetips utan jag tycker bara att hon är rolig :) Tyras kompis Beata har också en rolig blogg, speciellt gillar jag att följa hennes bröllopsplanering ;) Tycker det roligaste med de här tjejerna är att de är ifrån Östergötland till skillnad mot många andra "stora" bloggare som nästan uteslutande alltid kommer från 08-området.

Nu måste jag leta upp skor tills på lördag. Ska ju på bröllopsfest :)

torsdag, maj 20, 2010

Finaste trädet around here

Det är så fantastiskt vackert ute nu! Vi har ju som en dunge (två fingrar vänster, kallas dunge) precis utanför oss och där finns bland annat ett körsbärsträd som blommar nu och det är helt fantastiskt!
Jag skulle kunna sitta under detta träd en hel dag och bara förundras över allt det fina.





onsdag, maj 19, 2010

Förgätmigej


Vi har en massa fina blommor i trädgården, bland annat dessa :)
Tänk att något så litet gör en så glad!

Diverse bös

T har letat efter en låt jättelänge och eftersom jag hade lite tid över satte jag mig och letade reda på den. Hittade den efter lite detektivarbete och mailade över text och Spotifylänk till min kära fästman. Hoppas han blir glad när han ser mailet! Tycker jag har varit väldigt snäll iaf ;)

E och jag satt bara i förmiddags med uppsatsen, små korrigeringar som behövde göras, och imorgon ska vi läsa igenom den på varsitt håll. Jag behöver sovmorgon! Har varit trött och eller haft huvudvärk i flera veckor nu. Somnar hur lätt som helst (var som helst) och sover som en stock. Tror att det beror på allergin och medicinen mot den. Jag har iaf kommit igång med träningen så smått. Försöker gå tre promenader i veckan och så kör jag zumba och orbitrekkar. Jag har slappat alldeles för mycket så nu är på tiden att ta tag i sambokilona!

Älskar den här tiden på året. De två körsbärsträden på vår gård är så fantastiskt fina! Måste ut och fota någon dag.

söndag, maj 16, 2010

Lugn men effektiv långhelg

Jag har verkligen kunnat koppla bort alla tankar (nåja, kanske inte alla) på uppsatsen den här helgen. Vi har tagit dagarna som de kommit och hunnit med en hel del!

I torsdags gick vi upp och tränade tillsammans. Riktigt bra peppning ;) Efter lunch kom söta miss C hit och vi pratade en massa, beställde lite fina grejer från Oriflame och fikade. På kvällen såg vi Avatar och nej, jag tycker inte att det är tidernas största film. Det var någon slags blandning av Pocahontas, Blood Diamond och nån mer som jag inte kommer på nu. Jag somnade i soffan. Betyg: 3/5

I fredags åkte vi in till stan och gick lite ärenden. Jag köpte rosa tygskor :) Istället för att fika på stan köpte vi hem donuts och fikade upp dem med caffe latte á la T. På kvällen käkade vi på [hg] och vi är eniga om att man borde äta där oftare (om man är student vill säga). Bra mat för billig penning! Åkte hem och såg på Tim Burtons Alice i underlandet. Jag tror att jag hade för höga förhoppningar om den för jag blev grymt besviken. Den var bara rörig och barnslig (och då brukar jag ändå tycka om filmer som är lite barnsliga). Betyg: 2/5.

Donuts och latte

Rosa tygskor livar upp i skogarderoben

På lördagen tog vi tag i våra (fågel-)skitiga fönster. Lite diskmedel och spolande med trädgårdsslangen så var den saken ur världen. Jag sprayade även ogräset som växer mellan plattorna med ättiksblandning, men de j-la växterna vill verkligen inte dö! Blir så trött!
Sen var det dags att tappa upp vinet som vi haft stående ett tag. Det blev några flaskor och det smakar dessutom riktigt gott :) Blir finfint till varma sommarkvällar. På eftermiddagen avnjöt vi solen på uteplatsen. Jag satt i bikini! :) På kvällen såg vi 1492 - Conquest of Paradise. Den var inte kanonbra men musiken av Vangelis och Gerard Depardieu som Christoffer Columbus gör filmen sevärd. Den var lite seg mellan varven och jag somnade nästan i soffan...men bara nästan ;) Betyg: 4/5.

Idag fikade jag med en kollega och vän från sommarskolan på förmiddagen och på eftermiddagen åkte T och jag en sväng till Tornby. Vi var väldigt effektiva och hann med IKEA, Biltema och mathandling på Willy's på ungefär en timme. Nu på kvällen har jag både orbitrekkat och dansat Zumba. Beach 2010, here I come ;)

Summa summarum, en riktigt bra helg! :)

onsdag, maj 12, 2010

Mittiveckantankar

Jag är kass på att uppdatera bloggen. Orkar inte ens formulera löpande text så här kommer en liten uppdateringslista.
* Läser en tjockispocket vilket gör att det kommer ta ett tag innan nästa boktips.
* Större delen av min tankeverksamhet kretsar kring examensarbetet.
* Vår handledare har fullt upp och hinner knappt med oss så vi får ta långhelg. Trodde att vi skulle sitta och skriva hela helgen men tji fick jag. Fast jag klagar inte över att jag får ledigt! :)
* Jag blir trött av min allergimedicin.
* T och jag har bokat sommarens resor. Det blir en vecka i Stockholm och fem dagar i Hälsingland. Vi funderar på om vi ska åka någonstans på vår förlovningsdag också. Skulle ju vara riktigt mysigt!
* Idag har jag mitt sista ordinarie Lihtösenrep. Nästa vecka är det avslutning. Knasigt!

söndag, maj 09, 2010

Söndagsmys med kattungar :)

Eftersom vi inte behövde sitta med uppsatsen idag passade jag på att hälsa på Arwens kattungar innan de flyttar hem till sina nya ägare. Det blev en supermysig eftermiddag med sushilunch, uppdatering med Lenin och massa mys med småkissarna :)

Vi hittade hela högen i sängen

Aslan och Simba gosade med varandra

Leona fick inte vara med

Lite senare somnade Simba i mitt knä

Så otroligt jättesöta! Det var nästan så att jag önskade att jag hade fått med mig en hem...;)

lördag, maj 08, 2010

Min sista Lihtösenkonsert


Starka kvinnor och ljuvliga töser, det känns som ett mycket bra tema att avsluta min Lihtös-karriär med. Jag har varit ljuvlig Lihtös sedan hösten 2004, alltså i nästan sex år! Det är längre än de flesta har varit med i kören. Eftersom det är en studentkör är det bra omsättning på medlemmar, vissa är med en termin, andra några år, beroende på vart livet för dem.

Jag har vuxit mycket i kören, både som sångerska och person. Lihtösen har betytt mycket för mig men nu är det dags att gå vidare. Jag lämnar över till de yngre och mer engagerade flickorna. Tack för den här tiden Lihtösen!


Konserten Starka kvinnor och ljuvliga töser ges idag
på Sagateatern i Linköping, kl.17.00
Biljetter säljs i dörren: vuxen 70:-, student 50:-,
barn under 12 år går gratis.

lördag, maj 01, 2010

Sköna maj!

Oj, vad tiden går fort! Det är redan maj och om ca. 1½ vecka måste vår handledare okeja vår uppsats om vi ska kunna lägga fram den innan sommaren. Vi har haft både bra och dåliga dagar men vi har fått ihop ett bra första utkast, tycker jag :)
I torsdags slutade vi lite tidigare än vanligt så jag bokade date med H på stan. Vi shoppade lite och fikade länge. Välbehövligt och något vi borde göra oftare! Skopunkten har ju öppnat mitt inne i stan så jag stillade mitt skobehov genom att inhandla dessa:
I like a lot! :)

Valborgsmässoafton firades med premiärgrillning, mys vid brasan och sen lite fest hemma hos oss. Lugnt och mysigt! Resten av helgen ska jag bara ta det lugnt och förhoppningsvis njuta av lite sol.

På växtfronten har bara lite krasse kommit upp men jag har läst på ett trädgårdsforum att det tar ett tag för myntan att komma upp men sen växer den som ogräs. Jag måste ha tålamod alltså ;)